Wszystkim tym, którzy w choćby niewielkim stopniu interesują się ziołolecznictwem oraz sugestiami żyjących dawniej uzdrowicieli na temat naturalnych sposobów leczenia, naszych dzisiejszych bohaterów z pewnością nie trzeba przedstawiać.
Św. Hildegarda z Bingen uznawała je za dwie z najistotniejszych przypraw, przypisując im jednocześnie szereg właściwości zdrowotnych.
Bertram – stosowany regularnie w formie tabletek, jako przyprawa lub proszek dodawany do jedzenia:
- Działa przeciwkaszlowo, przy przeziębieniach, astmie oraz odmie płucnej
- Skutecznie pomaga przy zapaleniu opłucnej oraz dolegliwościach układu trawiennego
- Wspomagając walkę z zakrzepicą, przyczynia się do poprawy sprawności umysłowej
- Wspomaga powrót do zdrowia i prawidłowej kondycji ciała po przebytych chorobach bądź w ich trakcie (nowotwory, malaria, gruźlica, AIDS)
- Wspomaga trawienie oraz przyswajanie witamin i mikroelementów z żywności
- Przy cukrzycy wspomaga przyswajanie cukrów, które z uwagi na brak insuliny nie są przyswajane w procesie przemiany materii
- Pomaga pozbyć się nadmiaru flegmy (głównie przy kaszlu, katarze, astmie itp.)
- Wspomaga wzrok – oczyszcza i klaruje oczy poprzez wspomaganie usuwania złogów osłabiających zdolność widzenia w soczewce
Galgant – stosowany regularnie w formie pastylek lub jako przyprawa (korzeń zmielony bądź posiekany):
- Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, co ma znaczenie głównie przy chorobach reumatycznych i bólach neuralgicznych (np. rwa kulszowa)
- Olejki zawarte w korzeniu działają przeciwbakteryjnie i pomagają zwalczać wirusy znajdujące się w jelitach
- Wspomaga pracę układu odpornościowego oraz krwionośnego – szczególnie przy dolegliwościach sercowych
- Działa przeciwgorączkowo
- Wspomaga trawienia oraz zapobiega kolkom jelitowym
- Zapobiega mdłościom, skurczom oraz działa przeciwwzdęciowo
Zarówno Bertram jak i Galgant (z certyfikatem ekologicznym) znajdują się w naszej stałej ofercie w formie proszku – zapraszamy serdecznie :-).