Testy nietolerancji pokarmowych

„Co dla jednego pokarmem, jest trucizną dla drugiego” – Lukrecjusz

 

Dlaczego w laVita?

Personel laVita, oprócz wiedzy podstawowej na temat przeprowadzania testów na nietolerancje pokarmowe, oraz pobierania materiału biologicznego, jest również personelem który ukończył odpowiednie szkolenia, co potwierdzają zdobyte certyfikaty. W związku z czym decydując się na wykonanie testu za pośrednictwem laVita, ma się gwarancję iż osoby nas obsługujące są do tego odpowiednio przeszkolone oraz dokonają rzetelnej analizy wyników testu. Zarówno w kwestii przygotowywania testów jak i ich transportu, laVita ściśle współpracuje z ich producentem oraz laboratorium.

Ponadto, w cenie każdego testu wykonywanego za pośrednictwem naszego gabinetu, zawiera się pełna usługa w skład której wchodzą:

  • Pierwsza wizyta celem pobrania materiału biologicznego
  • Przygotowanie testu / wysyłka materiału do laboratorium
  • Wynik testu w formie elektronicznej (e-mail)
  • Obszerna interpretacja wyniku testu tj. informacje na temat produktów, które są „problematyczne” dla Pacjenta, informacje o ewentualnych nietolerancjach krzyżyowych, informacje na temat produktów gdzie dane składniki żywieniowe mogą się znaleźć pomimo braku ich wyszczególnienia w składzie produktu itd. w formie elektronicznej (e-mail)
  • Druga wizyta w formie konsultacji z Dietetykiem laVita, celem omówienia wyniku testu, rozwiania wszelkich wątpliwości Pacjenta oraz przedstawienia sugestii żywieniowych w oparciu o wynik testu na nietolerancje pokarmowe

 

Dlaczego warto?

W dzisiejszych czasach wiele osób cierpi na mniej bądź bardziej uciążliwe nietolerancje pokarmowe, bardzo często nie mając o tym pojęcia. Według raportu British Allergy Foundation już ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej. Problemy zdrowotne, mające związek z nietolerancjami pokarmowymi często są bagatelizowane bądź przypisywane innym czynnikom. Potęguje to fakt, iż objawy w przypadku nietolerancji pokarmowych bardzo często pojawiają się nawet do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu, dlatego też ich przyczyny są często niejasne i ciężkie do zdiagnozowania.

Dzięki ustaleniu ilości przeciwciał IgG (przeciw danym składnikom pokarmowym) we krwi, za pomocą wykonanego testu na nietolerancję pokarmową jesteśmy w stanie określić, na jakie pokarmy nasz organizm reaguje nieprawidłowo, a co za tym idzie ich spożywanie powinno się ograniczyć.

Pozytywny wpływ diety opartej na eliminacji pokarmów zidentyfikowanych testem na nietolerancję pokarmową IgG-zależną udowodniono w szeregu chorób (m.in. nieswoistym zapaleniu jelit, zaburzeniu czynnościowym jelit, chorobie zapalnia stawów, zaburzeniom neurologicznym). Badania naukowe wskazują ponadto na związek pomiędzy podwyższonym poziomem pokarmowo-swoistych IgG, a rozwojem chorób metabolicznych, autoimmunologicznych oraz niepłodności.

Poniżej przedstawiamy najczęstsze dolegliwości, mogące mieć podłoże w nietolerowaniu przez nasz organizm jednego bądź wielu rodzajów spożywanych pokarmów.

  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nadwaga, niedowaga, wzdęcia, zatwardzenia, nieżyt żołądka, zapalenie jelit, biegunki, zespół nadwrażliwości jelita grubego, celiakia, zespół złego wchłaniania)
  • Dolegliwości ze strony układu nerwowego (niepokój [ostry lub chroniczny], zespół deficytu uwagi [zaburzenia koncentracji], zespół hiperaktywności, zespół przewlekłego zmęczenia, depresja, bezsenność, zaburzenia snu, migreny)
  • Dolegliwości ze strony układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli, zapalenie, zatok, nieżyt nosa, )
  • Dolegliwości skórne (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, egzema, pokrzywka, świąd skóry)
  • Problemy reumatologiczne, mieśniowe i inne (zatrzymanie wody w organizmie, artretyzm, fibrymialgia, mukowiscydoza, mimowolne moczenie nocne, autyzm)
  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży

W naszym gabinecie wykonujemy testy na nietolerancje pokarmowe w kilku wariantach, różniących się od siebie zarówno sposobem otrzymywania wyników jak i ich złożonością.

 

FoodTestTesty laboratoryjne FoodTest:

Jest to dokładne badanie laboratoryjne oparte na technologii ELISA, które wykrywa obecność pokarmowo-specyficznych przeciwciał IgG.

W zależności od badanych składników pokarmowych a co za tym idzie złożonością otrzymywanego wyniku, test ten dzielimy na:

  • Test na nietolerancję 40 pokarmów
  • Test na nietolerancję 110 pokarmów

Testy te pomagają ustalić poziom przeciwciał IgG specyficznych dla określonych pokarmów.

FoodTest poprzedzić można dużo tańszym testem rozpoznawczym, który potwierdzi bądź wykluczy nietolerancję pokarmową, dzięki czemu w przypadku braku nietolerancji nie poniesiemy znacznie wyższych kosztów związanych z testem właściwym.

 

foodprintTesty laboratoryjne FoodPrint® w technologii mikromacierzy:

Jest to bardzo swoiste i dokładne badanie laboratoryjne, które wykrywa obecność pokarmowo-specyficznych przeciwciał IgG w szerokiej gamie pokarmów.

Określenie nietolerancji pokarmowych w tym przypadku, możliwe jest dzięki wykorzystaniu technologii mikromacierzy (microarray technology). Metoda ta, dzięki swojej wyjątkowej dokładności stosowana jest w genetyce. Test ten pozwala na określenie nietolerancji w dwóch wariantach:

  • Test na nietolerancję ponad 80 pokarmów
  • Test na nietolerancję ponad 120 pokarmów
  • Test na nietolerancję ponad 160 pokarmów wegetariańskich
  • Test na nietolerancję ponad 220 pokarmów

 

CandidaTest laboratoryjny Candida:

Candida jest formą drożdżaka, który w zdrowym organizmie nie powoduje problemów. Czynniki, sprzyjające rozrostowi Candida to antybiotyki, doustne środki antykoncepcyjne, leki steroidowe, więcej niż jedna ciąża, palenie tytoniu i nadmierne spożycie cukru.

Jeśli z jakiegokolwiek powodu czujemy się zmęczeni, candida może zacząć rozwijać się i dalej prowadzić do przerostu co odczujemy przede wszystkim jeszcze większym zmęczeniem oraz innymi, nieprzyjemnymi objawami, takimi jak m.in. słabość, bóle mięśni i stawów, bóle głowy, poczucie bycia „na kacu”, zaburzenia żołądkowo-jelitowe (biegunka, zaparcia, nudności, wzdęcia po jedzeniu), zaburzenia psychiczne (depresja, niepokój, drażliwość, zmiany nastroju), zaburzenia poznawcze (słaba pamięć, brak koncentracji), nawracające zapalenia pochwy, zaburzenia miesiączkowania i niepłodności, alergie, podrażnienia skóry, wysypki, trądzik, okresowe zapalenia gardła bądź ucha oraz hipoglikemia.

Candida to grzyb w formie drożdżaka, który obecny jest na skórze i błonach śluzowych, takich jak pochwa, usta, lub odbytnica. Jest to także naturalny mieszkaniec ludzkich jelit. Kiedy jednak w organizmie wystąpi zaburzenie równowagi probiotycznej, Candida rozpoczyna przekształcanie się w patogenne, inwazyjne formy grzyba prowadzące do rozwoju Kandydozy – choroby inaczej zwanej Drożdżycą, powodowanej przede wszystkim przez Candida albicans.

 

food_detective11Testy ambulatoryjne wykonywane na miejscu:

Z uwagi na odmienną metodę wykonania i działania testu, przygotowane są one do zrobienia “na miejscu”, dzięki czemu wyniki poznajemy tego samego dnia. W gabinecie laVita wykonujemy następujące testy ambulatoryjne:

  • Test na nietolerancję 59 pokarmów FoodDetective™
  • Test na rozpoznanie Celiakii
  • Test monitorujący dietę bezglutenową przy Celiace

FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, egzema, zapalenie stawów i inne.

Jest to pierwszy na świecie test tego typu służący do wykonania badania nietolerancji pokarmowej. Jest prosty, bezpieczny i dokładny.

 

Celiakia (ang.: Coeliac Disease – CD) to choroba trzewna, która niszczy jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoby, które chorują na Celiakię nie tolerują glutenu – białka pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten znajduje się głównie w żywności, ale można go również znaleźć w produktach codziennego użytku, takich jak leki, witaminy i błyszczyki do ust. Kiedy osoba z Celiakią spożywa lub korzysta z produktów zawierających gluten, jej układ odpornościowy reaguje uszkodzeniem lub zniszczeniem kosmków jelitowych tj. maleńkich, cieniutkich wyrostków wzdłuż jelita cienkiego. Kosmki jelitowe pozwalają aby składniki odżywcze z pożywienia, były wchłonięte przez ściany jelita cienkiego do krwiobiegu. Bez zdrowych kosmków, człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to, ile spożywa żywności. Celiakia jest chorobą na całe życie i dotyczy około 1 na 100 osób w Wielkiej Brytanii, a według najnowszych badań choroba ta może dotyczyć nawet 3% populacji. Celiakia może dotknąć każdego i w każdym wieku, ma określony czynnik ryzyka w rodzinie, ponieważ jest chorobą genetyczną. Jedynym leczeniem w Celiakii jest dieta bezglutenowa.

Ze względu na szeroki zakres objawów, Celiakia jest trudna do zdiagnozowania. Pacjenci z nierozpoznaną Celiakią, którzy nadal spożywają pokarmy zawierające gluten mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego co sprawia, że wczesne wykrycie Celiakii jest bardzo ważne.

Test na rozpoznanie celiakii, bada trzy klasy przeciwciał IgA, IgG i IgM. W przeprowadzonych ostatnio badaniach wykazano, że przeciwciała IgA przeciw transglutaminazie tkankowej (t-TG), enzymowi obecnemu w tkance łącznej jelita, są także silnie związane z obecnością celiakii. Przeciwciała IgA przeciw t-TG wykazują zarówno wysoką czułość (95% -100%), jak i swoistość (90%-97%) wobec celiakii. Jeśli u pacjenta występuje niedobór przeciwciał IgA, test bada również dwa inne przeciwciała – IgG oraz IgM, aby zapobiec fałszywie ujemnemu wynikowi.

Test monitorujący dietę bezglutenową służy do weryfikacji przebiegu celiakii i sprawdzenia obecności ukrytego glutenu w diecie. Badane są przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie – enzymowi jelitowemu będącego ściśle powiązanym z obecnością celiakii. Drugim markerem jest gliadyna – główny składnik białkowy znajdujący się w glutenowej frakcji pszenicy. Obecność przeciwciał przeciw gliadynie stwierdza się u około 95% nieleczonych pacjentów z celiakią, tzn. pacjentów nie pozostających na diecie bezglutenowej. Przeciwciała IgA przeciw gliadynie są wysoce swoiste dla celiakii i występują u 80% pacjentów.

 

Poniżej przedstawiamy tabelę obrazującą porównanie testów na nietolerancje pokarmowe w oparciu o zakres otrzymywanych wyników.

lista

Przedstawione w powyższych opisach informacje w większości pochodzą ze strony www.cambridge-diagnostics.pl, tam też odsyłamy po więcej informacji na temat oferowanych testów.