
Podstawowym narzędziem pracy w trakcie wizyt w naszym gabinecie jest wysokiej klasy analizator składu masy ciała Jawon Medical IOI 353. Aktualnie jest to jedno z niewielu urządzeń tej klasy, jakie znaleźć można w naszym województwie.
Podstawową cechą, wyróżniającą analizator IOI 353 na tle prostszych urządzeń tego typu jest dokładność oraz złożoność wykonywanych pomiarów. Ma to związek z większą ilością elektrod, za pomocą których dzięki bioimpedancji elektrycznej urządzenie dokonuje pomiarów dla każdej partii ciała, zarówno w dolnej jak i górnej jego części (dzięki punktom styku zarówno ze stopami jak i z dłońmi pacjenta). Wspomniane wcześniej urządzenia jakie znaleźć można w większości gabinetów dietetycznych, z uwagi na mniejszą ilość w/w elektrod, pomiarów dokonują jedynie poprzez punkty styku ze stopami pacjenta. Powoduje to, iż wyniki przedstawiane są jedynie w oparciu o dolne partie ciała a co za tym idzie ich finalny wygląd jest w głównej mierze pomiarem szacunkowym.
Poniżej przedstawiamy listę poszczególnych wyników, jakie klient uzyskuje dzięki pomiarowi naszym urządzeniem:
Wyniki częściowe dla poszczególnych segmentów ciała (nogi, ręce, tułów):
- MBF – masa tkanki tłuszczowej (kg)
- SLM – masa tkanek miękkich (kg)
- ocena zawartości tkanki tłuszczowej i tkanek miękkich
Wyniki dla całego ciała:
- masa ciała (kg)
- MBF – masa tkanki tłuszczowej (kg)
- PBF – procentowa zawartość tkanki tłuszczowej (%)
- LBM – beztłuszczowa masa ciała (kg)
- SLM – masa tkanek miękkich (kg)
- TBW – procentowa zawartość wody całkowitej (%)
- VFA – średnia ilość tłuszczu trzewnego (cm2)
- obszar występowania tłuszczu w okolicy brzucha
- BMI – index masy ciała
- BMR – podstawowa przemiana materii PPM (kcal)
- TEE – całkowity wydatek energetyczny
- AMB – wiek metaboliczny
- współczynnik masy tkanki mięśniowej do masy tkanki tłuszczowej
- proteiny i minerały
- rodzaj budowy ciała (9 rodzajów)
- określenie celu zmian w budowie ciała
- AC – obwód brzucha
- WHR – stosunek obwodu talii do obwodu bioder
- impedancja
- kaloryczność zalecanej diety
- kalorie zalecane do spalenia w trakcie ćwiczeń
Dzięki tak szczegółowym wynikom, nasze Dietetyczki w oparciu o swoje wykształcenie, doświadczenie oraz wiedzę nabytą w trakcie specjalistycznych szkoleń, mających na celu zwiększenie umiejętności odpowiedniej interpretacji otrzymanych pomiarów, zyskują doskonałe narzędzie pomagające w przygotowaniu możliwie jak najlepiej zoptymalizowanych indywidualnych diet.
Przeciwwskazania do korzystania z analizatora składu masy ciała:
Jako, że pomiar odbywa się za pomocą impedancji elektrycznej, istnieją grupy osób, dla których korzystanie z tego typu urządzeń jest odradzane bądź zabronione, są to:
- Osoby z wszczepionym rozrusznikiem / defiblyratorem serca
- Kobiety w ciąży
- Osoby cierpiące na padaczkę / epilepsję
W związku z powyższym, przed badaniem należy poinformować personel laVita o przynależności do jednej z w/w grup klientów.

Jak przygotować się do analizy składu masy ciała:
Jak każde badanie, analiza składu masy Ciała w zależności od okoliczności i chwilowych predyspozycji klienta może być w niewielkim stopniu zróżnicowana. Aby jednak zapobiec tego typu ewentualnościom, prosimy o dostosowanie się do kilku poniższych zasad:
- Nie jeść i nie pić bezpośrednio przed badaniem
- Nie spożywać alkoholu przez ostatnie 24 godziny
- Zarówno dłonie jak i stopy mieć czyste (nie natłuszczone wszelkiego rodzaju kremami itp.)
- Przed badaniem należy zdjąć wszelkie metalowe przedmioty (biżuteria, kolczyki itp.)
- Nie przystępować do badania w trakcie choroby zakaźnej
Przebieg badania:
Analiza składu masy ciała trwa kilkadziesiąt sekund. Po jej zakończeniu omawiane są wyniki pomiarów oraz przedstawiane są sugestie w jaki sposób poradzić sobie z ewentualnymi niedoborami / nadwyżkami poszczególnych składowych naszego organizmu.
Po zakończonym pomiarze klient otrzymuje wydruk zawierający pełną, szczegółową analizę składu swojego ciała.